Houten zonnebrillen zijn helemaal hip tegenwoordig. Een cool en duurzaam alternatief voor de plastic zonnebril. Maar hoe wordt zo’n houten bril eigenlijk gemaakt? Het productieproces van een houten zonnebril is vrij arbeidsintensief. Het kan (nog) niet volledig geautomatiseerd worden, en er zijn dus altijd mensenhanden nodig om tot een afgewerkt product te komen. Plastic zonnebrillen worden veelal in mallen gegoten door grote machines, en er hoeft geen mens aan te pas te komen. De zonnebrillen komen er aan het eind van de lijn compleet afgewerkt uitgerold. Helaas is het maken van een zonnebril van hout niet zo gemakkelijk.

 

Het productieproces

Het maken van een houten zonnebril begint natuurlijk in de natuur. Er worden geschikte bomen geselecteerd om de frames van de bril uit te zagen. Nadat de boom verwerkt is tot keurige blokjes hout, kunnen de frames en pootjes uitgesneden worden. Dit wordt soms met de hand gedaan, maar kan ook al deels machinaal gedaan worden. Nadat het hout uitgesneden en eventueel gelakt is, worden het frame en de pootjes aan elkaar gezet met een scharnier. Omdat een scharnier veel gebruikt wordt, en dus sterk moet zijn, worden deze van metaal gemaakt. Naast de lens is dit het enige onderdeel dat niet van hout gemaakt wordt. Nadat de bril geassembleerd is wordt hij handmatig geschuurd en geslepen. Dit is een precies werkje, en kan daarom niet met een machine. Om de bril af te maken wordt het logo gegraveerd, en komen de lenzen er in.

 

Kosten van een houten zonnebril

Omdat het productieproces niet volledig machinaal verloopt, zijn de prijzen van zonnebrillen van hout over het algemeen hoger dan die van plastic. Vooral de brillen die van boom tot bril volledig met de hand gemaakt zijn, kunnen erg duur zijn. Maar dan weet u ook zeker dat het van hoge kwaliteit is. Veel meer komt het echter voor dat de brillen slechts handmatig afgewerkt worden, en deze zijn erg goed betaalbaar. Zij het iets duurder dan een plastic bril, maar dat is een verwaarloosbaar verschil als u bedenkt wat u ervoor krijgt. De houten zonnebril geeft u een trendy look, en valt veel meer op dan een standaard zonnebril.